Skip to main content

Interaktívne vzdelávacie centrum Slovenských elektrární sa zmenilo na dynamické dejisko natáčania detskej relácie STVR! Cieľom novej epizódy relácie Zaži to je vtiahnuť deti do fascinujúceho sveta zdrojov energií a odhaliť tajomstvá výroby elektriny, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života.

Štáb STVR využíva moderný Energoland, plný vzrušujúcich exponátov a simulácií, aby deti na vlastné oči videli, ako fungujú rôzne typy elektrární – jadrové, vodné, veterné i solárne. Každý typ elektrárne je predstavený cez interaktívny model a videá, ktoré jednoducho a zrozumiteľne vysvetľujú zložité procesy výroby elektriny. Viac o jednotlivých exponátoch sa dozviete tu.

Relácia sa zameriava aj na ekológiu. Deti sa dozvedajú o význame čistej energie a o tom, ako môžeme prispieť k ochrane životného prostredia. Vďaka interaktívnym hrám a kvízom si môžu overiť svoje vedomosti a naučiť sa nové veci zábavným spôsobom, napríklad to, akú v našom živote zanechávame uhlíkovú stopu. Pretože uhlík je jedným zo skleníkových plynov zodpovedných za klimatické zmeny na našej planéte.

Jedným z najzaujímavejších momentov natáčania je, keď deti dostávajú možnosť vyskúšať si simulátor riadenia elektrárne. Na simulátore môžu na vlastnej koži zažiť, aké to je riadiť výrobu elektrickej energie a aké dôležité je zabezpečiť stabilitu a bezpečnosť celého procesu, tak aby celá krajina neostala po tme.

Vďaka Ottkovi a Elke, ktorí mladých návštevníkov sprevádzajú, je epizóda plná zábavy a smiechu. Deti sa pýtajú a Energoland im dáva odpovede. Relácia Zaži to sa čoskoro objaví na obrazovkách. Veríme, že táto relácia pomôže deťom lepšie pochopiť, ako fungujú elektrárne a aký význam má energia pre našu civilizáciu.

Pozývame aj vás na prehliadku Energolandu Slovenských elektrární. Môžete prísť s rodinou na individuálnu prehliadku alebo zavolať celú triedu a my vás budeme expozíciou sprevádzať. Rezerváciu si môžete spraviť tu.

Tešíme sa na vašu návštevu!